Legende, tradiţii şi superstiţii despre mosii de toamna

Sâmbătă, 4 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de ”Moșii de toamnă”.

Moşii de toamnă” sunt pomeniți în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Tradiţia spune că în această zi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

De ce facem pomenire morților?
Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo “adormiti”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența, potrivit CrestinOrtodox.ro.

În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea “Trilogia vieții”, “că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”.

Cuvântul “moși” vine de la “strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul “moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moși amintim: “Moșii de primăvară” (de Macinici), “Moșii de vară” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), “Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moșii de iarnă” (sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Tot în ziua de Moși de toamnă., în calendarul ortodox sunt pomeniţi cei 33 de sfinţi mucenici din Melitina. Cei 33 de sfinţi mucenici au trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Odată ce şi-au mărturisit credinţa în Hristos, au fost aspru pedepsiţi.

Tot în această zi, creştinii îi pomenesc pe: Sfântul Lazăr, făcătorul de minuni, sfinţii mucenici Melasipp, Casina şi Antonie, sfinţii mucenici Auct, Tavrion şi Tesalonica, sfântul mucenic Atinodor, sfântul mucenic Alexandru cel din Tesalonic.

După Sfânta Liturghie se oficiază slujba parastasului

Cu acest prilej, în lăcaşurile ortodoxe din toată țara se oficiază slujbe speciale de pomenire pentru rudele trecute la viaţa veşnică de-a lungul timpului. În tradiția populară, praznicul închinat celor adormiţi în dreapta credinţă este cunoscut sub numele de Moşii de toamnă.

În același timp, cu apelativul de moşi sunt numiţi atât morţii, cât și sărbătorile orânduite pentru cei adormiți de Biserica Ortodoxă. În toate lăcaşurile ortodoxe, după Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului, potrivit Ziua de Constanta.

Pentru acest ritual creștin, credincioşii aduc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi: colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie. Totodată, creştinii aduc spre slujire şi daruri de mâncare, băutură şi chiar haine sau obiecte preferate de cei adormiţi, iar aceste jertfe aduse pentru a fi sfințite însoțesc rugăciunea rostită de preoții slujitori. Pe data de 8 noiembrie, sunt pomeniţi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

 

Obiceiuri si traditii! Nu fa asta azi pentru o sa ai GHINION tot anul viitor

Pe cinci noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna.

In aceasta zi Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca mijlocire pentru toti cei adormiti, atat pentru dreptii care au murit impacati cu Dumnezeu, cat si pentru cei ce au murit pe neasteptate si fara pregatirea necesara.

In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi. Simion Florea Marian mentiona in lucrarea “Trilogia vietii“, “ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi“. Cuvantul “mosi“ vine de la “stramosi“, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul “mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei.

Din zilele de Mosi, amintim: “Mosii de primavara” (de Macinici), “Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), “Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), “Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Citeste si: Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi

Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii
In zilele de Mosi, cate un membru din fiecare familie merge la biserică cu o coliva, o sticla de vin si aprinde doua lumanari. Gospodinele pregatesc atunci o colivă pe care o dau de pomana, bobul de grau reprezentand simbolul invierii trupurilor.

In aceasta zi, crestinii ortodocsi se roaga pentru cei morti crezand ca, prin rugaciuni, sufletul va ajunge la Judecata Universala intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup. In ziua acestei praznuiri, care se desfasoara in biserici si ecoul ei ajunge la portile cerului, este esentiala prezenta noastra la slujba, cu credinta si in deplina liniste.

Inainte de a afla ce traditii si obiceiuri se respecta, iti spunem ce nu e bine sa faci in aceasta zi:
1. Nu uita sa ii servesti pe cei care trag pragul casei tale cu vin si coliva, in cinstea persoanelor care s-au dus dintre noi. Coliva trebuie sa fie facuta din boabe de grau, semnificand trupul celui adormit.

2. Nu e bine sa speli haine in aceasta zi si nici sa depui alte munci. Se considera lipsa de respect fata de cel adormit. In aceasta zi, spiritele celor plecati coboara printre noi pentru a fi impreuna cu cei dragi, iar daca noi suntem ocupati si ii ignoram, acestia se vor supara si ne vor bantui toata viata.

3. Nu ai voie sa ceri bani imprumut in aceasta zi. Se spune ca banii imprumutati de Mosii de Iarna vor fi folositi pentru pagubele materiale si pentru medicamente.

Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii
Se spune ca cine respecta traditiile de mosii de toamna, va avea noroc si sanatate in lunile urmatoare. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiti pentru iertarea pacatelor. Cei care au posibilitatea, este bine sa imparta si cate patru sau sase pachetele care sa contina si masline, asemanate de Hristos cu sufletul omului.

Pentru praznicul Mosilor de toamna se pregatesc toti crestinii, bogati sau saraci, după posibilitatile sale materiale. In aceasta zi se duc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, colaci, vin, pachete cu alimente, flori si lumanari.

 

 

sursa:revistateo.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*