Vinerea Mare. Obiceiuri si traditii: Ce nu ai voie sa faci astazi

Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

In această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

Iată ce nu ai voie să faci în acestă zi sfântă

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Sursa: wowbiz.ro

Cozonac pufos de post cu fructe confiate si rahat

Ingrediente:

500 gr făină 000, 20 g drojdie proaspătă, 50ml suc carbogazos Mirinda sau Fanta (pentru colorit), 150 g apă minerală, 80ml de ulei, 60g zahăr vanilat, coaja rasă de portocală sau lămaie, un praf de sare, 100g fructe confiate, 100 g rahat

Mod de preparare

Se incepe prin a pregăti maiaua. Intr-un bol se pun 3-4 linguri de suc , 2 linguri de făină si drojdia sfăramată. Se amestecă bine compozitia si se lasă la dospit in loc căldut circa o oră să cresca maiaua. Intr-un bol adanc se cerne făina, se formează in mijloc o gropită micută si se adaugă maiaua de drojdie, restul de suc, apa minerală, uleiul, zahărul vanilat, sarea si coaja de portocală. Se frămantă bine aluatul pană devine elastic si basicile de aer din interior se aud spargandu-se. Se unge cu putin ulei aluatul se pune intr-un bol si se lasă la crescut circa 2 ore in loc căldut, acoperit cu un prosop.
Se imparte aluatul in două, se intinde fiecare foaie pe blatul de lucru, se presară rahatul tăiat mărunt, fructele confiate . Cele două suluri de aluat se răsucesc intre ele si se asează intr-o tavă de cozonac unsă cu ulei. Se mai lasă iar la crescut pană ies usor din formă. Se ung cu putin suc amestecat cu zahar si se dau la copt in cuptorul incălzit la 200˚ si se coc pentru circa 30-35 de minute.

După ce s-a copt se scoate si se unge rapid cu miere sau puteti să-l pudrati cu zahăr, dacă doriti.

Sursa: zambetezapacite.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*